Natuurlijke bestrijders tegen een verstopte neus

Tijdens het koude seizoen hebben veel mensen last van een verstopte neus.
“Hoe kan ik deze klacht bestrijden zonder medicijnen te moeten slikken?” – word ik dikwijls gevraagd in mijn gezondheidspraktijk.

Hierbij slechts enkele natuurlijke bestrijders die heel effectief zijn:

 • Neusspoeling
  1 theelepel zout in 1 glas lauwwarm water. Doe een paar druppels van de oplossing in ieder neusgat met je hoofd naar acheteren. Adem heel voorzichtig in om de oplossing verder te trekken in je neus. Blaas dan door je neus uit om overtollig slijm en de oplossing te verwijderen. Doe dit een paar keer tot je opluchting voelt. Herhaal dit een paar keer per dag tot je toestand verbetert.

 • Stoombadje
  Doe kokend water in een grote kom. Voeg er 1 à 2 druppels etherische olie Eucalyptus radiata bij. Je houdt je hoofd boven de dampen, je bedekt je hoofd met een handdoek zodat de stoom niet kan ontsnappen en je ademt in. Dit 3 keer per dag, de laatste keer ’s avonds voor het slapengaan.
  In plaats van etherische olie kan men ook eucalyptusbladeren gebruiken: 6 bladeren op 1 liter of 4 koppen kokend water.

 • Verstuiven van etherische olie Eucalyptus radiata op de slaapkamer en woonkamer.
  Je kan ook enkele druppels van deze olie op een zakdoek doen om dit gedurende de dag te inhaleren.

 • Gember
  5 g verse gember mengen in een kop kokend water. 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel honing toevoegen. Drink per dag twee koppen van dit aftreksel. Doe dit gedurende een week.

 • Uien
  Snij een ui simpelweg doormidden en plaats hem op een bord. Zet het bord vervolgens zo dicht mogelijk bij jou op je nachtkastje.

 • Cayennepeper
  Probeer deze te gebruiken bij de bereiding van je maaltijden. Houd je niet van pittige gerechten, drink dan elke ochtend een glaasje lauwwarm water met een snufje cayennepeper voor het ontbijt.

 • Rust, slaap en voldoende drinken (1.5 liter water per dag) zijn een MUST.

 

Nog steeds geen verbetering en blijft je verstopte neus aanhouden, ga dan even naar je huisarts voor verder onderzoek. Alleen zo zal je de echte oorzaak van je klacht kunnen aanpakken.
De oorzaak van een blijvende verstopte neus kan namelijk iets anders zijn dan een virus: een neuspoliep, een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen of je maakt juist (te) veel gebruik van medicijnen voor je neus of medicijnen die als bijwerking neusklachten hebben.