Studenten steunen? Een kwestie van de juiste voedingsstoffen en natuurlijke boosters in te zetten!

Langdurige stress zet het lichaam namelijk onder druk en leidt tot verlies van mentale weerbaarheid en verzwakte immuniteit.
Maar heil zoeken in pepmiddelen, slaap- en kalmeringsmiddelen zijn allerminst een goede oplossing. Medicatie als angst- en slaapmiddelen zorgen immers steeds voor niet-gewenste bijwerkingen.
Populaire pepdrankjes bijvoorbeeld bevatten doorgaans te veel cafeïne, chemische taurine en suiker. Het cafeïnegehalte bevat minstens 80 mg per blikje van 25 cl. Met meer risico op slapeloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid, angst en hoofdpijn. Ook het suikergehalte van dergelijke drankjes gaat tot wel 10 klontjes per blikje.
Deze drankjes bevatten nog een chemische stof (glucuronolactone) welke zorgt onder meer voor een snellere hartslag en laat de bloeddruk stijgen.
Regelmatig gebruik kan leiden tot een aantal zenuwgerelateerde, neurale en hormonale aandoeningen zoals burn-out, angsten en geheugenstoornissen.

Ook slaapmiddelen zorgen voor een aanslag op het geheugen. Tijdens de derde fase van de diepe slaap (NREM) worden nieuwe gegevens die de dag ervoor zijn geleerd geconsolideerd (verplaatsing naar het lange termijn geheugen). Studies geven aan dat slaapmedicatie de consolidatie van het geheugen remt. Van slaapmedicatie of benzodiazepinen is bekend dat zij de diepe slaapfasen verminderen.
Studenten die ’s nachts opstaan om verder te studeren zullen dus inboeten aan het zich herinneren van de ingestudeerde examenstof.

Welke zijn de goede alternatieven?
Wil je op een natuurlijk en niet toxische manier je energiepeil en concentratievermogen boosten tijdens de examenperiode?

Hieronder vind je een heleboel tips rond voeding en ondersteunende middelen:


Natuurlijke voeding- en drank

  • Vette vis is rijk aan omega 3 vetzuren en zit barstensvol goede vetten.
    In bepaalde vissoorten, zoals zalm en haring, vind je bovendien vitamine B12 terug.
    Stuk voor stuk stoffen die je geheugen een boost geven. Andere voorbeelden van vette vis: forel, makreel en sardientjes.
  • Bosbessensap en druivensap
    Uit studies blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert.
    Proefpersonen die twee maanden lang dagelijks dit sap dronken, scoorden namelijk beter op geheugentests.
    Het eten van bosbessen heeft vooral een positief effect op je kortetermijngeheugen.
    Ideaal dus om je geheugen een boost te geven in de examenperiode!
  • Spinazie
    Bladgroenten zijn rijk aan antioxidanten en bevaten veel folaat.
    Folaatrijke voedingverbetert het geheugen doordat het ontstekingen tegengaat en bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen
    waardoor die ook weer beter functioneren.
    Folaat zit ook in andere groene bladgroenten zoals boerenkool, broccoli en spruiten.
  • Kurkumine 
    Curry en kurkuma bevatten kurkumine, stof dat je geheugen stimuleert en de plaque-ophopingen in de hersenen afremt.
  • Rozemarijn is een echte hersenbooster: verbetert je mentale vermogen en zorgt ervoor dat je brein efficiënter werkt.
    Bovendien zorgt rozemarijn ervoor dat je zenuwen kalmeren en stimuleert de bloedsomloop.
    Voor het beste effect gebruik je rozemarijn best in de vorm van essentiële olie (vb. verstuiven).
  • Citroen in de vorm van etherische olie kan ook verstoven worden, deze olie bevordert jouw concentratie en focus tijdens het studeren.
  • Ginkgo biloba maakt je bloed minder stroperig en verbetert daardoor de microcirculatie.
    Dit resulteert in een verhoogde zuurstof- en glucosetoevoer waardoor de hersenen beter gaan functioneren.
    Onderzoeken tonen aan dat Ginkgo Biloba de hersencellen helpt te genezen en regenereren.
  • Pure chocolade (70% cacao) bevat dat beetje cafeïne voor een betere concentratie en helpt ontstressen.
  • Groene thee heeft een positief effect op je geheugen: kan je hersencellen beschermen tegen oxidatieve schade, verhoogt de productie van nieuwe hersencellen, verbetert de cognitieve functies en doet je hersencapaciteit toenemen.
  • Rooibos
    Rooibos en de wetenschap:
    Het stresshormoon, cortisol, dat verhoogd aanwezig is in ons lichaam tijdens de examenperiode, heeft een invloed op ontstekingen in ons lichaam en verhoogt de kans op de productie van vrije radicalen. Als deze vrije radicalen oxidatie veroorzaken in ons lichaam, brengen deze schade toe aan gezonde cellen, wat rechtstreeks een invloed kan hebben op hoe de persoon in kwestie informatie opneemt, verwerkt en studeert. Rooibos vermindert deze invloed door het effect van de vrije radicalen te verminderen en dus concentratie en focus te stimuleren.
    Gebruik:
    In tegenstelling tot koffie, die je even een boost geeft, omdat daarna je energiepeil weer drastisch te laten dalen, is rooibos een duurzamere brandstof voor ons lichaam. Het bevat geen cafeïne, heeft geen bijwerkingen en blijkt bovendien ook een gunstig effect te hebben op (spannings)hoofdpijn.
    Studenten hebben er dan ook alle baat bij om van deze natuurlijke energiedrank te genieten. De drank is lekker zowel warm als koud. Bovendien is thee zetten op zich al rustgevend in een zeer stresserende periode.
    Om de nodige anti-oxidanten tijdens de examenperiode binnen te krijgen raadt men 5 tasjes rooibos infusie aan per dag.


Ondersteunende natuurlijke stoffen

De sleutelstoffen welke het energieniveau handhaven en de stresshormonen in balans brengen, zijn onder meer magnesium, zink, de B-vitamines, vitamine C, vitamine D, bioflavonoïden, omega- 3 vetzuren, serotonine, dopamine, ginseng, ginkgo biloba.

Tijdens verhoogde fysieke en/of mentale inspanningen, stijgt de behoefte aan vitamine C. Extra vitamine C is dan geen overbodige luxe. Een kwaliteitsvol en goed opneembaar vitamine C-supplement is dan aangewezen. Vul je vitamine C voorraden aan via natuurlijke seizoensgroenten en- fruit (gebruik ze zoveel mogelijk als ontbijt en tussendoortje).
Voorzie zeker minstens 2 verschillende soorten groenten bij de warme maaltijd.

 

Buikademhalingsoefeningen reduceren het stressniveau
Het stresshormoon in het bloed daalt gedurende 4 uur na een oefening van 5 minuten. De buikademhalingsoefening doe je het best 3 keer, 5 minuten per dag.
Na tien dagen zijn er blijvende effecten van deze oefening: betere concentratie en geheugen, positiever denken en grotere weerbaarheid.


Psycho-emotionele ondersteuning
Bachbloesems kunnen jou ondersteunen bij examenvrees, faalangst en/of gebrek aan zelfvertrouwen.

 

 

© Delia Barbu – gezondheidstherapeut – www.naturatherapie.be
Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.
Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld. Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.
Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op delia@naturatherapie.be.