Wat is komkommer?
Komkommer is een vrucht van de familie Cucurbitaceae. Het is wetenschappelijk bekend als Cucumis sativus en behoort tot dezelfde familie als courgette, watermeloen, pompoen en andere soorten zomersalade.
Komkommers zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar ze zijn op hun best tussen mei en juli.
De gezondheidsvoordelen van komkommers:
Komkommer hydrateert.
Komkommer bestaat voor ongeveer 96% uit water (een van de meest vochtrijke groenten) en is dus ook een goede dorstlesser. Komkommer eten is een gezonde manier om een goede hoeveelheid vocht te bekomen.
Komkommer bevat goede voedingsstoffen.
Het vlees van komkommers is rijk aan vitamine A, C, B en K, foliumzuur, terwijl de harde huid rijk is aan vezels en een scala aan mineralen: calcium, ijzer, magnesium en kalium. Komkommer bevat ook veel vezels en antioxidanten. Antioxidanten helpen om schade aan je cellen te voorkomen, waarmee ze veroudering tegengaan. Dit werkt zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van je lichaam. Ook staan antioxidanten bekend om hun ontstekingsremmende werking.
Daarnaast bevat komkommer silica, een spoormineraal dat enorm bijdraagt aan de versterking van onze bindweefsels in de spieren, ligamenten, pezen, kraakbeen en botten.
Komkommer is zeer caloriearm.
Door het hoge watergehalte en de lage calorie inhoud is komkommer een ideaal voedingsmiddel om in te lassen bij een afslankingskuur.
Komkommer ondersteunt je spijsvertering.
Dagelijks komkommer eten is een natuurlijk middel tegen (chronische) constipatie. Komkommer helpt jou ook om van je opgeblazen gevoel af te komen en verlicht klachten i.v.m. brandend maagzuur.
Komkommer is gunstig bij diabetes.
Het helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Komkommer verlaagt cholesterol en regelt de bloeddruk.
Komkommer in huidverzorging
Komkommersap wordt vaak geadviseerd vanwege het silicagehalte voor een gezondere en helderdere huid. Het hoge watergehalte van komkommer zorgt ervoor dat het van nature hydrateert.
Het extract van komkommers wordt vaak lokaal gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten huidaandoeningen zoals zonnebrand en zwelling onder de ogen.
Komkommer helpt tegen rimpels en pigmentvlekken. Het is niet voor niets dat je in veel gezichtsmaskers en douchegel komkommer tegenkomt. Komkommer is namelijk een effectief anti-rimpelmiddel.
Komkommer verfrist de mond.
Het sap van een komkommer verfrist ziek tandvlees.
Neem een schijfje en druk het met je tong tegen je gehemelte gedurende een halve minuut. De stoffen in het komkommersap bestrijden de bacteriën die de oorzaak zijn van een slechte adem.
Komkommer zorgt goed voor onze nieren.
Komkommersap is een diureticum en is ook in staat om nierstenen te voorkomen.
Algemeen
Komkommers hebben uitstekende reinigende eigenschappen en verwijderen actief opgehoopt afval en gifstoffen uit je lichaam. Deze vruchten zijn erg goed voor het optimaliseren van de functies van de blaas, de nieren, de lever en de alvleesklier.
Komkommersap en wortelsap zijn uiterst effectief voor reumatische aandoeningen veroorzaakt door overmatig urinezuur in het lichaam. Het kan de effecten van urinezuur tegengaan, wat ontsteking voorkomt van aandoeningen zoals artritis, astma en jicht.
Het bevordert ook spierflexibiliteit, terwijl het magnesiumgehalte van komkommers zorgt voor een goede bloedcirculatie en ontspannen zenuwen.
Komkommers helpen de lichaamstemperatuur in de zomer te normaliseren.
RECEPTEN
Bloeddrukverlagend sap:
- 1 tomaat
- 1 komkommer
- 2 stengels bleekselderij
Komkommermasker
Komkommer heeft een reinigende werking. Het werkt ontspannend en versterkend, helpt bij een vermoeide huid, een door de zon verbrande huid en bij vermoeide ogen door de computer.
Hiervoor kun je heel simpel schijfjes komkommer op de huid en ogen leggen.
Een masker kun je maken door een kwart komkommer te pureren (heel fijn raspen) en te vermengen met twee eetlepels kwark of yoghurt. De huid voelt verfrissend aan.
Of maak er een sterker masker van door een kwart komkommer te raspen en vang het vocht op. Klop er een eiwit door en een theelepel citroensap. De schil van de komkommer bevat de meeste vitaminen en mineralen. Gebruik daarom het liefst ongeschilde komkommers.
Tot slot nog een paar algemene tips bij het toepassen van je masker
- Probeer een masker altijd eerst even uit op je onderarm of de binnenkant van je elleboog. Wanneer je na 15 minuten geen irritatie ziet optreden, dan kan je het masker veilig op je gezicht aanbrengen.
- Breng een masker altijd aan op een gereinigde huid.
- Verwijder een masker uitsluitend met water. Gebruik geen reinigingsproducten.
© Delia Barbu – gezondheidstherapeut – www.naturatherapie.be
Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.
Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld. Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is. De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.
Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op delia@naturatherapie.be.