Onderzoek

Dit (stoelgang- of feces) onderzoek wordt aangeraden bij alle chronische ziekten en klachten van het maag- en darmkanaal, bij chronische vermoeidheid, huidklachten en hormonale disfuncties.

Ook heel veel andere klachten ontstaan uit de darm.

Dit onderzoek wijst uit of deze klachten veroorzaakt zijn door een verstoorde darmflora, een verzwakt afweersysteem, door ontstekingen en/of een voedselallergie.

Uit dit basis onderzoek kunnen (indien nodig) meer gerichte verdere onderzoeken gedaan worden en kan een therapieplan correct op maat gemaakt worden om de oorzaak van de klachten te verhelpen.


Wat wordt concreet onderzocht:

De kwantiteit en de kwaliteit van je darmflora.
In de darmen huizen ongeveer honderd biljoen bacteriën. Deze darmflora breekt onverteerbaar eten voor je open, voorziet je darm van energie, produceert vitamines, breekt giften en medicijnen af en zorgt voor een optimaal immuunsysteem of afweersysteem. Ze ‘communiceert’ met alle slijmvliezen in je lichaam. Klachten zoals eczeem, oorontsteking, sinusitis, vaginale infecties, astma etc. ontstaan onder andere ten gevolge van immuniteitsstoornissen in de darmen.

Er wordt gekeken of er voldoende zogenaamde residente flora (vaste darmbewoners) aanwezig is, zoals Bifidobacteriën, Lactobacillus en Bacteroides. Ook wordt er gekeken naar de transiënte flora. De transiënte flora, ook wel passerende kiemen genoemd, zijn permanent in je darm aanwezig. Ze komen simpelweg via de voeding binnen. Ze worden – als ze niet boven een bepaalde hoeveelheid uitkomen – verdragen, en hebben voor zover we nu weten geen nut. Wél hebben ze bij een te grote aanwezigheid een schadelijke invloed op je darmen. Oorzaken van een verstoorde darmflora zijn onder andere antibiotica, anticonceptiemiddelen, laxeermiddelen, langdurige of frequente obstipatie, verteringsstoornissen, gifstoffen uit de omgeving, ernstige darminfecties, vrije radicalen, angst en andere psychische stress.

De vertering van het voedsel.
Niet bij iedereen loopt de spijsvertering goed en worden alle voedingsstoffen opgenomen. Bij onvoldoende eiwitvertering worden er spiervezels aangetroffen in je ontlasting; bij onvoldoende koolhydraatvertering zetmeel en bij onvoldoende vetvertering vetzepen.

Ook de pH-waarde of zuurgraad van de ontlasting wordt bepaald.
Bij een verkeerde pH werken je spijsverteringsenzymen niet optimaal en kan je darmflora zich niet goed ontplooien.

Schimmels en gisten worden in kaart gebracht en kunnen zich in je darm nestelen als de gezonde darmflora afneemt. Deze kunnen je immuunsysteem zodanig belasten dat naast allerlei vage klachten ook allergieën en ontstekingen kunnen ontstaan. De lever wordt dan belast met de verwerking van een te grote hoeveelheid afvalstoffen wat zich kan uiten in hoofdpijn, (extreme) vermoeidheid of algehele malaise.

De immuniteit van je slijmvliezen.
De slijmvliezen in je darmen kunnen door allerlei toxinen, parasieten, schimmels, virussen en bacteriën beschadigd raken. Is je darmslijmvlies steeds meer beschadigd, dan kan het zijn functie als barrière tegen ‘aanvallers’ onvoldoende vervullen. Hierdoor kunnen aandoeningen als coeliakie, gewrichtsaandoeningen, allergieën of hormonale disbalansen ontstaan.

Darmontstekingen in een vroeg stadium kunnen via een bepaalde marker getraceerd worden. De aanwezigheid van deze marker wijst ook op een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand. Deze toegenomen darmpermeabiliteit (lekkage) speelt een rol in de ontwikkeling van auto-immuun ziekten zoals reumatoïde artritis , systemische lupus erythematosus, huidziekten, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn etc.

Er worden virulente factoren bepaald. Dit zijn stoffen die bij een overgroei aan  ziekmakende darmbacteriën worden afgescheiden en schade op onze darm en lichaam uitoefenen. In een gezonde darmflora zijn virulente factoren niet of nauwelijks aanwezig.

De ontlastingstest meet tenslotte of je overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Het laat echter niet zien voor welke stoffen dat is zodat verder onderzoek aangewezen is.

U krijgt het basissscreening-pakket mee om dit thuis in alle rust uit te voeren. Vervolgens stuurt u dit op in de speciale envelop naar het laboratorium. De uitslag wordt uitvoerig met u besproken en uitgelegd.

Vragen of meer informatie nodig?